1 חוברת פעילות לבריאות!
2 2022 , הודפס בפברואר
3 הקדמה אם יש משהו שאנחנו למדים מהתקופה הזאת, בה השגרה משתנה תדיר, הוא חשיבות השמירה על הבריאות במציאות משתנה! הבריאות מורכבת מהמצב הגופני, הנפשי, החברתי והרוחני של האדם ויש לתת את הדעת לכל המרכיבים הללו. אחת הדרכים לקדם את בריאותינו היא לשמור על שגרת חיים פעילה ומשמעותית. השגרה מאפשרת לנו אי של ודאות בתוך אי הודאות, מעניקה לנו סדר, יוצקת תוכן ליומנו והפעולות שבה מעניקות משמעות לחיינו. על השגרה לכלול תזונה נכונה, תנועה של הגוף והפעלה של המוח, קשר חברתי משמעותי, שינה טובה והשתתפות בעיסוקים משמעותיים. אחד ממרכיבי השגרה הוא עיסוק בפעילות פנאי משמעותית. מחקרים מצביעים כי קיים קשר בין פעילויות פנאי מגוונות, מאתגרות ומספקות לבין איכות חיים, בריאות פיזית ונפשית, שביעות רצון ותחושת סיפוק בשנות הזקנה. יתרה מכך, נמצא שפנאי מסייע למבוגרים להתמודד עם מעברי חיים ועם השינויים התפקודיים והנפשיים הכרוכים בגיל המבוגר. עם זאת, מבוגרים רבים כיום מנווטים את עצמם לפעילויות הזמינות והמוכרות ביותר עבורם ומרוויחים פחות מהחשיפה ומהגילוי של פעילויות פנאי משמעותיות חדשות, שהן בעלות פוטנציאל לתרום לתחושת אתגר, צמיחה ותרומה לחברה.
4 חוברת זו נוצרה באהבה על ידי הצוות המקצועי של בית ותיקי הגליל במסגרת פרויקט 'עד הבית'. מטרת החוברת היא להרחיב את עולם הפעילות, התפקוד והפנאי; להציע פעילויות והתנסויות שונות שניתן לעשות יחד או לבד ולהעשיר את שגרת היום בצורה מסקרנת, מעניינת ומהנה. כל הפעילויות מותאמות לביצוע בסביבה הביתית. עיון בחוברת יעניק לכם ידע נוסף ורעיונות חדשים כיצד ניתן להפוך את הזמן שברשותנו לאיכותי. לצד החוברת תמצאו אביזרי הפעלה המתאימים לחלק מן הפעילויות. הפעילויות כוללות: פעילות בתנועת הגוף, הפעלת המוח, שיחה חברתית ורגשית, פעילות חושית ויצירתית בסביבת הבית, הפעלה באמצעות מוזיקה, תמונות, סיפורים, מדע, מדיטציה ועוד. לתשומת לבכם, במידה והפעילות או השיח מעוררים רגשות משמעותיים, אשר לתחושותכם יש לאזן או לעבד מעבר לגבולות המפגש, חשוב ונכון לשתף בכך את הצוות המקצועי של "עד הבית". אנחנו מזמינים את כולכם, ותיקים, מתנדבים, סטודנטים, בני משפחה וכל אדם סקרן שנזדמן לפתוח את החוברת, לגלות פתיחות, לחקור וללמוד, ולא להסס להתנסות. תודה לצוות המקצועי, למורים, לאמהות הקהילה ולעובדים יקרים על תרומתם הרבה לחוברת זו. התמונות צולמו על ידי צוות עמותת ותיקי הגליל. מאחלים לכם שגרה מלאה, משמעותית ואיכותית, ואתכם תמיד, עד הבית!
5 תוכן העניינים 7 25 9 27 11 29 12 30 15 32 17 35 19 41 20 22 43 שיח היכרות בעקבות חפץ בבית עיון בתמונות מבעד לחלון קריאה, האזנה ולמידה כתיבת סיפורים תכנון לוח זמנים שבועי צילום אקשן - תיעוד באמצעות וידאו שירה זיהוי חפצים בעזרת מגע כאן יוצרים יצירה מחומרים טבעיים וחומרים בשימוש חוזר ניסויי מדע 'בקטנה' מתכונים בריאים וטעימים שאפשר להכין יחד פעילות גופנית, תנועה ורגיעה יציאה אל המרחב הסמוך לביתי נספחים
6 שיח איננו קיים בגלל שיש לנו את כל התשובות, אלא בגלל שאנחנו פתוחים לכל השאלות ❞
7 שיח היכרות בעקבות חפץ בבית על מנת להכיר זה את זה טוב יותר חשוב לשוחח. חפצים או התייחסות לסביבה יכולים להיות כלי מעורר שיח והיכרות מזוויות שונות. שאילת שאלות מכוונת את המספר לשתף ביתר פירוט ומעמיקה את ההיכרות. עודדו את האדם לבחור חפץ מהבית או מסביבת ביתו ונהלו שיח, לפניכם שאלות מכוונות: בחירת החפץ ◆ למה בחרת להביא חפץ זה? ◆ היכן ממוקם החפץ? האם יש לו מיקום קבוע? ◆ אם הייתה אפשרות להביא שני חפצים - איזה חפץ נוסף היית מביא? מדוע? השימושים השונים בחפץ ◆ מה אפשר לעשות עם החפץ? מה את/ה נוהג לעשות איתו? מתי? מדוע דווקא אז? ◆ מה היית רוצה לעשות עם חפץ זה בעתיד? הקשר של אחרים לחפץ ◆ האם חפץ זה שייך לאנשים נוספים? למי? למה? ◆ האם החפץ היה שייך בעבר למישהו אחר? למי? כיצד הגיע אליך? ◆ מי עוד מכיר את הסיפור אודות החפץ? חוויות הקשורות בחפץ ◆ הרגע שבו קיבלת את החפץ - איך הרגשת? מה חשבת? ◆ הרגשה מיוחדת הזכורה לך מחפץ זה (שמחה, עצב, התרגשות, געגוע ועוד). ◆ סיפור מיוחד שקשור לחפץ זה. חשוב להדהד בחזרה את השיתוף: ◆ אילו דברים חדשים למדנו על האדם שהציג את החפץ? ◆ מה למדנו על החפץ? ◆ מה מסקרן אותנו לדעת בהמשך?
8
9 עיון בתמונות עיון בצילומים מתקופות שונות מאפשר לנו לראות את כברת הדרך שעברנו, מאפשר מבט מנקודות שונות, מעורר זיכרונות ומגרה את החשיבה. אנו מציעים לכם שתי דרכים שונות לעיין בצילומים: האחת דרך אלבומי תמונות משפחתיים, השנייה דרך עיון בגלויות ע"י הצלם רודי וייסנשטיין, שכולל 1936 מ'הצלמניה' - ארכיון שהוקם בשנת צילומי פרסומות, נופים, רחובות, רגעי יום-יום ורגעים היסטוריים. הגלויות מצורפות לחוברת זו. 1 . בחרו אלבום תמונות משפחתי, שלפו תמונה מהאלבום וספרו על הזיכרונות העולים מן התמונה. פרטו ככל שתוכלו, נסו להיזכר מה היה מזג האוויר, מה הייתה האווירה, מי צילם, מדוע, מה הייתה האופנה, איזה רגש עולה מן התמונה. 2 . בחרו גלויה אחת מהמעטפה, נסו להיזכר איפה הייתם במועד בו צולמה התמונה (הכתוב מאחורי הגלויה), בני כמה הייתם, מה זכור לכם מאותה התקופה, העלו לשיח מאפיינים ייחודיים לתקופה. נסו לשער השערות או להמציא סיפורים על הדמויות המצולמות- מהם שמותיהם, מה מצב רוחם בסיטואציה המצולמת, איך הדמויות קשורות אחת לשנייה, ועוד.
10 החלון הוא חלק בלתי נפרד מאיתנו, גם אם באופן יומיומי איננו מקדישים די תשומת לב לחשיבותו ❞
11 מבעד לחלון "החלון הוא חלק בלתי נפרד מאיתנו, גם אם באופן יומיומי איננו מקדישים די תשומת לב לחשיבותו. כל הדברים שבעולם מתגלים מבעד לחלון, אבל קסמו טמון בכך שהוא אמנם מראה לנו את הדברים שבחוץ, אך למעשה מכניס אותם לתוכנו פנימה. הנוף נאסף אל תוך החדר ונהפך לחלק ממי שחי בתוכו. המראות הנשקפים, טובים או רעים, נעימים או טורדי מנוחה, נקלטים, מעובדים, נטמנים בזיכרון, ובחלוף מספיק זמן נהפכים לחלק מההוויה שלנו." (אמיר זיו, 'כלכליסט') אנו גרים באחד האזורים היפים בארץ! סביר להניח שמכל חלון, לא משנה אם אתם גרים בקיבוץ, במושב או בעיר, נשקף נוף שמעלה בנו חוויות, רגשות וזיכרונות. מרתק לראות כיצד הנוף משתנה עם חילופי העונות. הסתכלו מבעד לחלון ביחד ותנו לסיפורים ולחוויות לצוץ. ניתן להשתמש בשאלות הכוונה: ◆ האם החלון לרוב סגור או פתוח? מדוע? ◆ באיזו עונה/ שעה ביום אתה הכי נהנה להביט מבעד לחלון? מדוע? ◆ האם משהו השתנה בנוף הזה בשנים האחרונות? ◆ כשאתה מסתכל על ההרים/העצים/ השביל האלו, איזו הרגשה/זיכרון עולה בך? ◆ אם היית יכול, האם היית מוסיף חלונות נוספים לביתך? איפה? מדוע? רעיונות נוספים לפעילויות הקשורות בנצפה מהחלון: ◆ לבחור פריט שנראה מהחלון, ועל ידי שאלות של כן/ לא לנחש מה הוא. ◆ לקחת דף ועיפרון/ צבעים ולצייר ביחד את מה שנשקף מהחלון.
12 קריאה, האזנה ולמידה שנה גילו 18 חוקרים ישראלים שעקבו אחרי כאלף ותיקים בירושלים במשך כי אנשים שקוראים כל יום חיים טוב ומאריכים חיים. מדוע? "ככל שאתה משתמש במוח יותר, כן אתה משפר את זרימת הדם", הסבירו החוקרים. "קריאה היא פעולה אקטיבית לעומת צפייה בטלוויזיה, שהיא פסיבית, ולכן קריאה שומרת יותר מפני הידרדרות”. בכל ספר שתמשיכו לקרוא אחרי הפוגה, תהיו חייבים להיזכר בפרטי הסיפור שכבר קראתם ובניואנסים הקטנים של הדמויות. המוח שלנו מסוגל לזכור דברים רבים ככל שאנו מאמנים אותו. בכל פעם שאנחנו לומדים דבר מה חדש נוצר קשר במוח (סינפסה) שמתחזק כאשר אנו נזכרים בו. פעולות רבות כאלה של זיכרון מאמצות ומאמנות את המוח. סוגים מסוימים של ספרים מסוגלים לגרום לתחושה חזקה של שלווה ורוגע. טקסטים רוחניים, למשל, גורמים להורדת לחץ דם ולתחושה עוצמתית של נינוחות.
13 ◆ קראו סיפור בקול לעצמכם או לאדם אחר, הקריאה בקול תורמת לריכוז, משפרת את תפקוד מיתרי הקול, מפתחת את הדמיון ויוצרת חוויה משותפת ומהנה. ◆ הקפידו לקרוא מידי יום סיפור, כתבה, טקסט, חלק מספר, ואף יומנים, מכתבים או מסמכים ישנים. קראו בהנאה. ניתן גם להאזין לסיפורים מוקלטים דרך הרשת, מקלאסיקות ורבי מכר נצחיים, דרך רומנים וספרי מתח מרתקים, ועד לספרי התפתחות אישית מעוררי השראה - היכנסו לעולם הסיפורים האינסופי! בשנים האחרונות תפסו תאוצה הפודקאסטים, או בשמם העברי: הסכתים. מדובר בסדרה של קטעי שמע מוקלטים, המופצים דרך האינטרנט. בשונה מרדיו התכניות אינן משודרות בזמן אמת אלא עולות לרשת כפרק בסדרה שניתן להאזין לה בכל זמן נתון. ניתן להאזין לפודקאסטים דרך המחשב או דרך הטלפון הנייד. ניתן למצוא פודקאסטים רבים העוסקים בנושאים שונים ומגוונים- החל מהיסטוריה, דרך מוזיקה, כלכלה ועד לפסיכולוגיה חיובית. כך, באופן נגיש וחינמי, ניתן ללמוד ולהעשיר את הידע, אפילו תוך כדי שאתם עסוקים בפעילות אחרת. תוכלו להאזין לפרק מסוים לבד או עם אדם נוסף, לחוות את דעתכם ולדון על העולה מהפרק. אתרים המציעים פודקאסטים מומלצים בנושאים מגוונים (הקלידו בשורת החיפוש ב :)google ◆ 'כאן הסכתים' - פודקאסטים של תאגיד השידור הישראלי 'כאן' ◆ 'רשת עושים היסטוריה' ◆ 'אחד ביום' - הפודקאסט היומי של אתר N12 החדשות מקבץ קטעי קריאה קצרים 1 נספח משימות קריאה: משימות האזנה ולמידה:
14 איננו מוטרדים ממה שקורה לנו אלא מהמחשבות על מה שקורה לנו הפילוסוף היווני אפיקטטוס ❞
15 כתיבת סיפורים כתיבת סיפור על חוויותינו מדי יום יכולה לעזור לנו לעבד רגשות ולהשתחרר 15-20 מאלו השליליים. דרך אחת לעשות לעצמכם סדר בראש היא לקחת דקות ביום כדי לכתוב בחופשיות על רגשות, סודות או מטרדים. כלומר, לכתוב על החוויות בחיים במקום להתחמק מהן. זהו כלי עוצמתי. תוכלו לכתוב על כל נושא שתבחרו, העיקר שיהיה משמעותי עבורכם. חשוב שתשתחררו, תגעו ברגשות כפי שהם באמת. אתם יכולים לשכוח מניסוח, צורת כתיבה וכו׳. קשרו את הנושא למערכות היחסים שלכם בעבר, בהווה או בעתיד, למי שהייתם רוצים להיות. התייחסו לשלושה היבטים - תארו מה קרה, מה הרגשתם בשל כך ונתחו מה חשבתם. אתם לא חייבים להתחיל את ההתנסות הזאת עם החוויות הקשות ביותר. גם כתיבה על המחשבות והרגשות שלכם ביומיום יכולה לסייע לכם להכיר ולהבין את עצמכם טוב יותר. גם כתיבה על חוויות חיובית מעלה את הרווחה הנפשית. מצאו נושא העולה במחשבותיכם. תוכלו גם להיעזר במילה/ חפץ/רגש/תמונה וכתבו. השקיעו בפרטים ובתיאורים, ברגשות ובתחושות, כתבו כל מה שעולה בכם וקראו לעצמכם. אם תרצו, שתפו אדם נוסף בתוצר. דפי שורות 2 נספח
16
17 תכנון לוח זמנים שבועי עלמנתלשמור עלשגרהשבועיתעשירה, מהנה ומאוזנת, מומלץ להשתמש בלוח זמנים שבועי. על ידי תכנון שבועי מבעוד מועד, נוכל להשפיע על איך ייראה השבוע שלנו, להקפיד על איזון בין פעילויות ולקדם אורח חיים בריא. היכולת לקלוט מידע, לעבד, לאחסן ולהצליח לשלוף אותו בעת הצורך, היא בין הנכסים היקרים ביותר שלנו. מעקב אחר לוח השנה ואירועים המופיעים לאורך השבוע מסייעים לשיפור הזיכרון. יתר על כן, כתיבה של אירועים ופעילויות שבועיות מסייעת לנו לא לשכוח או לפספס פעילויות שנקבעו, כמו תור לרופא או נסיעה חשובה. אז - איך אתם רוצים שיראה השבוע שלכם? מה תרצו לעשות השבוע? האם יש פעילות שתרצו לחזור עליה כמה פעמים? האם אתם מציינים אירוע מיוחד השבוע? האם מישהו מיוחד בא לבקר? האם הקפדתם להכניס פעילות גופנית? בדפי לוח תכנון הזמנים השבועי המצורפים בנספח, כל יום מחולק לשלושה חלקים - בוקר, צהריים וערב. הקפידו לשבץ בכל חלק של היום פעילות אחת לפחות, וכך תוכלו להיות בטוחים שסדר היום שלכם משמעותי ועשיר. דפי תכנון לוח זמנים שבועי 3 נספח
18
19 צילום הצילום הינו כלי מחולל שינוי, שבו תמונה שווה הרבה יותר מאלף מילים. ,19- השילוב בין צילום לבריאות הנפש החל להתפתח כבר במהלך המאה ה פחות מעשור לאחר המצאת הצילום. בימינו ולשמחתנו הצילום זמין, נגיש וקומוניקטיבי יותר וניתן ללמוד את מיומנות הצילום ולהתנסות בה בקלות. לאחר תהליך הצילום, מומלץ להתבונן בתצלומים, לספר את סיפורם ולהגיע לתובנות חדשות וכמובן לסיפוק והנאה מפרי היצירה. ניתן לפתח את התמונות ולתת לבני משפחה וחברים, להגדיל ולתלות ולהעניק ליקירנו. בתוך הבית: ◆ כוס התה שלי ◆ משהו מהמקרר ◆ צלחת הפירות של סזאן (ערכו מקום בבית בדומה לסדרת הציורים של סזאן וצלמו) ◆ הפינה שאני אוהב/ת בבית ◆ החפץ האהוב עליי ◆ מה שמשתקף במראה ◆ מה שרואים מחלון ביתי מחוץ לבית: ◆ הגינה שלי ◆ העציץ/הפרחים שאני אוהב/ת ◆ דברים שאני רואה בדרכי ל... ◆ הכלב/החתול שלי כשהוא בחוץ ◆ בבית אצל החבר/ה שלי ◆ הפינה האהובה עליי בקיבוץ ◆ הנוף הכי יפה שרואים מכאן השתמשו בטלפון הנייד, בטאבלט (או במצלמה 'אמיתית'), פתחו את המצלמה וצלמו כפי רצונכם בבית ובסביבת הבית הקרובה. לפניכם מספר תרגילים להתנסות מונחית, ותמונות לדוגמה שצולמו בהתנסות דומה:
20 אקשן - תיעוד באמצעות וידאו צילום וידאו הינו אמצעי ביטוי נגיש ומידי. המצלמה מאפשרת לנו להתרחק ובכך מעצימה את היכולת להתבונן ולהבין אחרת את המציאות. אנו יכולים באמצעות הצילום להגיע לתובנות ולהביע את עצמנו. תהליך תיעוד של שיחה או סיפור מאפשרים לאדם הזדמנות לשתף, להביע, להיזכר, להנציח ולהעביר הלאה חלק מסיפור חייו. עצם בחירת האדם וצילומו משמעותה שהוא מעניין ושמישהו ירצה לראות ולשמוע את דבריו. הצילום הוא גם כלי יצירתי להבעה, ניתן ליצור סרטון קצר המתאר סיפור עלילה שהתרחש במציאות או סיפור דמיוני. התוצאה נכונה וחווייתית תמיד. התיעוד יכול לעסוק בכל נושא- מצחיק, עצוב, מרגש, מעורר, עכשווי או נוסטלגי.
21 ◆ הזדקנות פירושה... ◆ כשהייתי צעיר יותר, חשבתי שאנשים מבוגרים לא... עכשיו כשאני מבוגר, אני יודע שאני... ◆ הדבר שאני הכי שונא בגיל שלי עכשיו הוא... ◆ הדבר שאני הכי אוהב בגיל שלי עכשיו הוא... ◆ אם הייתי יכול לחזור אחורה בזמן ולייעץ לעצמי הצעיר, הייתי אומר לי... ◆ כשהייתי ילד, רציתי להיות... עכשיו כשאני מבוגר, אני... ◆ המעבר הכי משמעותי שהיה לי בחיים, היה... ◆ אני כמו ההורים שלי בזה ש... ◆ אני לא כמו ההורים שלי בזה ש... ◆ החרטה הכי גדולה שלי היא... ◆ אני הכי גאה ב... ◆ העצה שלי היא... ניתן לצלם בעזרת הטלפון הנייד או הטאבלט תיעוד של זיכרונות, סיפור או שיחה, בתוך הבית או מחוץ לבית. חלק בלתי נפרד מהצילום הוא התכנון וההכנות לצילום - בחירת המקום, הנראות, המסר שרוצים שיעבור, תרגול עמידה מול מצלמה, מיקוד התוכן. השקיעו בזה, ערכו חזרות ותהינו מן התהליך. נסו לחשוב - עבור מי אתם מתעדים? ומי יצפה בסרטון? האם אשלח אותו? או אערוך מפגש ואקרין בנוכחותי? האם ארצה לייצר סדרת סרטונים בנושאים שונים, או אחד? באם תרצו לשתף אודות תהליך ההזדקנות הטבעי אותו אתם חווים זו יכולה להיות מתנה נהדרת עבור הדור הצעיר. כך הם יכירו אתכם טוב יותר, וגם ילמדו דבר או שניים על תקופת החיים המשתנה ומניסיונכם הרב. לפניכם שאלות מעוררות שיח העוסק בתפיסת הגיל שלנו – את התשובות לשאלות ניתן לתעד בסרטון ובמידת הצורך לערוך.
22 שירה איך זוכרות הקנריות את השירים שלהן בכל אביב למרות שהן מפסיקות לשיר במשך חודשים כשמגיע הסתיו? זו הייתה השאלה שהעסיקה את פרופ' קימינובו סוגיה, חוקר בתחום ) כשבחן את מוחן של UCF( מדעי המוח מאוניברסיטת מרכז קליפורניה ציפורי השיר האלה. הוא גילה שלמעשה הן לא זוכרות אותם, שכן עם בוא הסתיו תאי העצב במוחן האחראים ללמידת השירים - מתים. עם זאת, הוא מצא שכאשר הקנריות לומדות מחדש את אותם שירים באביב הבא, המוח שלהן יוצר מחדש תאי עצב למטרה זו. מסקנתו מהמחקר הייתה שהמוזיקה עצמה מביאה ליצירת תאי עצב חדשים מתוך תאי גזע. למוזיקה השפעות רבות על המוח, על הבריאות ומצב הרוח. היא מעלה בנו זיכרונות נוסטלגיים, גורמת לגופנו לנוע ומספקת הנאה ושמחה.
23 בחרו שיר אהוב עליכם במיוחד, הפעילו אותו באמצעות אפליקציית בטאבלט או מצאו את המילים ברשת. הפעילו את YouTube- ה מיתרי הקול ושירו יחד, בהנאה. תוכלו לחפש גרסאות שונות של אותו השיר ולדון על הגרסה המועדפת עליכם. כמו כן, זו הזדמנות להיזכר היכן שמעתם את השיר לראשונה, איזו תקופה הוא מזכיר לכם, וגם, ללמוד ולדון ביחד על כוונת המשורר. זכרו - לא חייבים להיות זמרים כדי לשיר! ◆ לחן: עממי ארמני) | (מילים: חיים חפר הפינג'אן ◆ לחן: | (מילים: רבי נחמן מברסלב גשר צר מאוד ברוך חייט) ◆ לחן: | (מילים: מן המקורות הללויה בצלצלי שמע עממי חסידי) ◆ לחן: עממי | (מילים: חיים חפר שושנה שושנה איטלקי) ◆ (מילים ולחן: נעמי שמר) על כל אלה ◆ לחן: לב שוורץ) | (מילים: נתן יהונתן הדוגית ◆ (מילים ולחן: עממי) טומבללייקה ◆ לחן: מטביי | (מילים: מיכאל איסקובסקי קטיושקה בלנטר) ◆ לחן: עוזי חיטמן) | (מילים: מן המקורות אדון עולם ◆ (מילים ולחן: עממי) הבאנו שלום עליכם ◆ (מילים ולחן: עממי) שלום עליכם ◆ לחן: נורית הירש) | (מילים: מן התפילה עושה שלום ◆ לחן: | [מילים: מתוך ספר תהילים הנה מה טוב עממי] ◆ [מילים ולחן: נעמי שמר] בבית חלומותיי ◆ [מילים ולחן: אבשלום כהן] סבתא בנגב ◆ לחן: מרדכי | [מילים: יעקב אורלנד שני שושנים זעירא] ◆ לחן: יוסף | [מילים: משה דור ערב של שושנים הדר] ◆ לחן: נחום | [מילים: נתן אלתרמן עוד חוזר הניגון היימן] ◆ לחן: נורית הירש] | [מילים: אורי אסף פרח הלילך ◆ [מילים ולחן: נעמי שמר] תלבשי לבן ◆ לחן: מרדכי | [מילים: יעקב אורלנד היו לילות זעירא] ◆ לחן: דניאל | [מילים: נתן אלתרמן שיר בוקר סמבורסקי] ◆ לחן: איסק דונייבסקי] | [מילים: נתן אלתרמן רינה ◆ [מילים ולחן: זלמן חן] שורו הביטו וראו ◆ [מילים ולחן: נעמי שמר] אור ◆ לחן: שייקה | [מילים: דודו ברק ארץ ישראל יפה פייקוב] ◆ לחן: עממי] | [מילים: לוין קיפניס רקפת ◆ לחן: | [מילים: חיים חפר אנחנו לא נפסיק לשיר דובי זלצר] ◆ [מילים ולחן: אברהם זיגמן] אלעד ירד אל הירדן ◆ לחן: | [מילים: עמוס אטינגר נערה ושמה כנרת דובי זלצר] ◆ [מילים ולחן: נעמי שמר] חורשת האקליפטוס ◆ [מילים ולחן: נעמי שמר] לשיר זה כמו להיות ירדן ◆ לחן: | [מילים: יורם טהרלב מלאך מסולם יעקב נורית הירש] ◆ (שחקי שחקי) [מילים: שאול אני מאמין לחן: טוביה שלונסקי] | טשרניחובסקי ◆ לחן: אפי נצר] | [מילים: יובב כץ מלכות החרמון ◆ [מילים ולחן: נעמי שמר] אנשים טובים ◆ לחן: עממי | [מילים: יוסי גמזו איפה הן הבחורות רוסי] ◆ לחן: | [מילים: יורם טהרלב שהשמש תעבור עליי חנן יובל] ◆ לחן: | [מילים: אברהם שלונסקי תכול המטפחת יז'י פטרסבורגסקי] מקבץ שירי ארץ ישראל היפה 4 נספח לפניכם רשימת שירים מומלצת:
24
25 זיהוי חפצים בעזרת מגע זיהוי חפצים בעזרת מגע - 'סטריאוגנוזיס', הינה יכולת תחושתית - תפיסתית למשש ולזהות חפצים מבלי לראותם. אנו משתמשים ביכולת זו באופן אינטואיטיבי לכל אורך היום - מפשפשים בתיק כדי לאתר את המפתח, מוציאים מהארנק מטבע של עשרה שקלים, סוגרים את הרוכסן ומכפתרים את כפתור המכנסיים, כל אלו במהירות ומבלי להסתכל. עם העלייה בגיל יכולת זו עשויה להשתנות. תרגול של יכולת זו תוך כדי משחק מהווה פעילות מבדרת, מעניינת וקלילה, ש'על הדרך' יכולה לעזור בשימור יכולת חשובה להשתתפות תקינה בחיי היום יום בגיל המבוגר. בתוך השק המצורף לחוברת זו מסתתרים מספר חפצים: כדור צמר גפן, נר, נוצה, כדור פינג פונג, מחדד, מפתח, אטב כביסה, בלון, כפתור, בורג ומקל ארטיק. בנוסף, מצורפת חבילת קלפים אודות כל חפץ המאפשרת שלוש רמות קושי למשחק: ◆ שם החפץ, בחלק העליון של הקלף: למשל: ׳מחדד׳. ◆ תיאור של החפץ, למשל: בחלק האמצעי: 'עשוי ממתכת, מותקן בו להב מפלדה'. ◆ השימוש של החפץ, בחלק התחתון: למשל: ׳משתמשים בו כדי להפוך עיפרון לנוח לכתיבה׳. הוראות למשחק: שחקו בתורות, בחרו קלף אחד ובחרו את חלק הקלף שבו תשחקו (עליון, אמצעי או תחתון). הכניסו את היד לשק ונסו לאתר את החפץ. שלפו החוצה ובדקו האם זה החפץ המצוין בקלף. בהמשך, ניתן להוסיף מימד של תחרות (מול יריב או מול עצמי), על ידי הגבלת הזמן למישוש או ספירת כמות הטעויות וההצלחות בפרק זמן מסוים. היו יצירתיים, הוסיפו לשק חפצים נוספים כרצונכם, למשל: פסל קטן, פרי, תכשיט, וכן חפצים קטנים יותר.
26 יצירתיות פירושה להמציא, לנסות, לגדול, לקחת סיכונים, לשבור חוקים, לעשות טעויות ולנסות מרי לו קוק ❞
27 כאן יוצרים כלי הציור הוא "שפה" אישית ואוניברסאלית כאחד. הציור מושפע מהחברה, התרבות, המשפחה בה האדם חי, וכמובן ממכלול התנסויותיו, המשפיעים על רגשותיו, עולמו הפנימי ואופן הביטוי שלו. באמצעות היצירה החופשית ניתן להכיר את שפתו הייחודית והאותנטית של האדם. כאשר אדם יוצר, ללא שום הנחיה והדרכה, הוא מבטא את עצמו, את תחושתו בעולם, ואת רגשותיו. חופש הפעולה והחשיבה נותנים מקום לביטוי ולתקשורת. לעיתים ציור אחד יביא את החוויה הפנימית בצורה עשירה יותר מכל רצף של מילים. יצירה באווירה נעימה מאפשרת שלווה ושקט נפשי. העשייה מפתחת את המוטוריקה העדינה ואת הקואורדינציה, מחזקת תיאום עצבי-שרירי ותיאום עין-יד ומשפרת את הריכוז. בעת יצירה, ובכל פעילות אהובה ומאתגרת במידה, בה אנו מרוכזים מאוד- קורים רגעים בהם מרוב שאנו שקועים בפעילות אנחנו מאבדים את תחושת הזמן, שוכחים מטרדות היום יום ונשאבים לעשייה. אלו הם רגעים של נשגבות, בהם אנו מרחיבים את גבולות העצמי שלנו. לרגעים - זרימה. הזרימה כל כך מהנה, כך שהאדם ירצה לחזור Flow אלו קוראים על הפעילות בה חווה אותה שוב ושוב. בהדרגה, הוא יפתח תחושת עצמי חיובית יותר, וככלל יהיה שמח ומסופק יותר מחייו. עולם היצירה עשיר בחומרים וטכניקות, אך ברמה הפשוטה והראשונית ביותר - קחו דף וכלי כתיבה הזמינים ברשותכם ונסו לצייר את עולמכם הפנימי, תוכלו לצייר ציור אינטואיטיבי, או לתאר רגש או מצב, תוכלו לצייר יחד ביצירה משותפת מלאת תקשורת והקשבה. ציירו, ללא גבול או הנחיה. הביטו בדף שיצרתם ואם תרגישו שזה מתאים שוחחו עליו ותנו לו מילים.
28
29 יצירה מחומרים טבעיים וחומרים בשימוש חוזר בשנים האחרונות גוברת המודעות לצמצום פסולת, מחזור ושמירה על הסביבה. עונות השנה מזמנות נשירה של עלים, אגוזים ופירות שונים, שניתן להשתמש בהם לצורכי יצירה. אריזות, עטיפות, פחיות ומוצרים שבדרך כלל היינו זורקים לפח, עשויים למצוא תפקיד חדש בעבודות יצירה, ולתרום לשמירה על הסביבה. שימוש חוזר בחומרים מפתח יצירתיות - בפעם הבאה שאפתח בקבוק יין, אחשוב האם הפקק שלו יוכל לשמש אותי להכנת משהו חדש, ובכך אגמיש את החשיבה שלי. כך, בעזרת כלים וחומרים פשוטים, מבלי להוציא כסף או להתאמץ לגשת לחנות יצירה, ניתן ליצור יצירות מרהיבות שמתאימות לכל גיל. צאו לסיבוב, פקחו את העיניים וחפשו ענפים מיוחדים, קליפות ופירות שנשרו. מצורפות תמונות של רעיונות ליצירה מחומרים שונים: תרמילים מקושטים מעצים שונים, בקבוקים וצנצנות מעוצבים, תחתיות לסירים או Pinterest מפקקי שעם, מובייל מפרחים ועלים ועוד. תוכלו לחפש באתר recycling רעיונות רבים נוספים על ידי הקלדה google בשורת החיפוש ב .upcycling crafts ideas , או crafts ideas
30 משמעות החיים מסתתרת בשלולית של בוץ. כך ענה האסטרופיזיקאי שאל אותו 'מהי משמעות החיים?' 6- ניל דה-גראס טייסון כאשר ג'ק בן ה לדבריו הסקרנות שלנו לגבינו ולגבי העולם דוחפת אותנו לעשות יום יום ניסויים ולהבין כיצד העולם פועל. כשילד קופץ לשלולית כדי להבין מה קורה למים, כשהוא שולף את הסירים מהארון ומתופף על כולם, כשהוא מנסה לתפוס את הגשם בפיו, כל אלה גורמים לו להבין את היכולת שלו להשפיע על העולם סביבו ולהיות משמעותי בו. הסקרנות אינה שמורה רק לילדים; היא מלווה אותנו לעד והיא חלק מאיתנו. הישארו נלהבים, הישארו סקרנים והמשיכו לחקור את העולם ולגלות את נפלאותיו. ניסויי מדע 'בקטנה' מצורפים שני ניסויים נחמדים שאפשר לבצע בבית ללא הרבה הכנה או ציוד מיוחד. אחרי שתשלטו בהם, מומלץ לבצע עם בן משפחה או לצלם ולשלוח לקרובים לכם. משמעות החיים מסתתרת בשלולית של בוץ ניל דה-גראס טייסון ❞
31 קסם זיהוי קלף נבחר הניסוי שמשתמש בהסתברות ובסטטיסטיקה ו(כמעט) תמיד מצליח לזהות קלף שנבחר באופן סודי. חפיסת קלפים ציוד: פורסים את הקלפים למניפה מהלך הניסוי: כשפניהם כלפי מטה, ומבקשים מהמשתתף לבחור קלף מבלי להראות ל'קוסם'. המשתתף מניח אותו על השולחן כשפניו כלפי מטה. ה'קוסם' מניח את ערימת הקלפים על גבי הקלף המונח (כך שכל הקלפים פונים כלפי מטה). ה'קוסם' מבקש מהמשתתף השני לחתוך את חפיסת הקלפים למספר ) ולהניח אותן זו מעל זו על 6 , ערמות (למשל מנת לערבב את החבילה. ה'קוסם' פורס את הקלפים כשפניהם מעלה ומאתר את הקלף הנבחר. הטריק: לפני איך הוא עושה זאת? שהמשתתף בוחר קלף, הקוסם מציץ ורואה לב). 3 , מה הקלף האחרון בערמה (למשל הקוסם אכן לא יודע מה הקלף שנבחר על ידי המשתתף, אך הוא יודע לאיזה קלף הוא לב). גם כשהערימה 3( תמיד יהיה צמוד תיחתך לתתי ערמות, עדיין הקלפים האלו יהיו צמודים, כי הסיכוי שנפריד בדיוק בין הקלפים האלו הוא מזערי (וכאן נכנסת הסטטיסטיקה לניסוי). כך - הקוסם מאתר את הקלף האחרון, ויודע שצמוד אליו נמצא הקלף הנבחר ובכך מצליח להמם את המשתתף. להסבר מפורט ולסרטון המדגים את הניסוי - כתבו בגוגל 'קסם זיהוי קלף - מכון דוידסון'. איך להכין חומר שהוא גם נוזל וגם מוצק? בניסוי הזה נכין חומר שמתנהג בצורה מוזרה – מצד אחד הוא נוזלי ומצד שני ברגע שלוחצים עליו ומפעילים עליו כוח, פתאום הוא נעשה נוקשה כמו חומר מוצק. כוסות, כפית, עמילן תירס (קורנפלור), 2 ציוד: מים. נמלא קורנפלור בכוס הראשונה מהלך הניסוי: עד לגובה חצי הכוס, נמלא מים בכוס השנייה עד שיגיע לגובה רבע הכוס. בהדרגה ובעדינות נעביר את המים לכוס עם הקורנפלור, תוך ערבוב מדי פעם, עד שמגיעים לנוזל שאינו סמיך ואינו דליל מדי, מעין 'דייסה'. ננסה להכניס את הכפית או ועכשיו לקסם: את האצבע לכוס באיטיות ובהדרגתיות ונראה שהעיסה נשארת נוזלית. ננסה להכניס אותה במהירות ותוך הפעלת כוח ונגלה שמולקולות העמילן נצמדות זו לזו, החומר מתנגד והופך למעין מוצק, חסר יכולת תנועה. להסבר מפורט ולסרטון המדגים את הניסוי כתבו בגוגל - 'איך להכין חומר שהוא גם נוזל וגם מוצק- מכון דוידסון'. בסיום הניסוי אין לשפוך את עיסת שימו לב! העמילן לכיור, אלא להשליך אותו לפח, אחרת הוא עלול לגרום לסתימה בביוב.
32 מתכונים בריאים וטעימים שאפשר להכין יחד ליום קיצי - קערת סמוזי מעוררת מאכל קר, סמיך וקרמי, שלרוב מכינים בבלנדר על בסיס פירות או ירקות, עם או בלי תוספת חלב. בשונה משייק, סמוזי לרוב מוגש בקערה ויושב על המשבצת של אוכל ולא שתייה. מתכון למנה אחת גדולה: בננות ללא קליפה, קפואות 2 כפות קקאו 2 תמר מגולען 1 / כף סירופ מייפל טבעי 1 קורט מלח גרנולה קוקוס קלוי זילופי שוקולד וחמאת בוטנים תאנים טריות, חצויות אופן ההכנה: מכניסים את הבננות, הקקאו, המייפל והמלח לתוך קערת מעבד מזון או בלנדר וטוחנים לתערובת אחידה, חלקה וללא גושים. מעבירים לצלחת הגשה, מקשטים בגרנולה, קוקוס קלוי, זילופי שוקולד, חמאת בוטנים ותאנים ומגישים מיד. (מתוך הבלוג 'המרכיב הסודי')
33 ליום חורפי - מרק כתום עשיר ומנחם הידעתם? בטא קארוטן, המצוי בשפע רב בירקות כתומים, חיוני למערכת החיסון. מנות: 6- מתכון ל בטטות 2 בצל לבן גדול גזרים 4 גרם דלעת או דלורית 300 כפית ג'ינג'ר טרי מגורר כורכום טחון מלח אופן ההכנה: מקלפים את הבטטות והבצל. חותכים את כל הירקות לקוביות בינוניות. מכניסים לסיר ומכסים במים עד לגובה הירקות. מוסיפים ג'ינג'ר מגורד בפומפייה, כורכום ומלח, מביאים דקות. 20- לרתיחה, מנמיכים להבה ומבשלים כ טוחנים במעבד מזון יחד עם המים, לקבלת מרקם אחיד. להעשרת הטעם ניתן להוסיף חמאה, נוזל קוקוס או שמנת בתום הבישול, כשהמרק עדיין חם. אפשר לקשט בכף שמנת או יוגורט ו/או עירית. אוכל) mako (מתוך אתר
34 רקוד כאילו אף אחד לא מסתכל ותשיר כאילו אף אחד לא שומע מרק טווין ❞
35 פעילות גופנית, תנועה ורגיעה פעילות גופנית מומלצת בכל גיל. היא מעודדת מצב רוח טוב, שומרת על שרירים ועצמות חזקים, שינה טובה בלילה, תפקוד יעיל של מערכת העיכול ומאפשרת לנו תפקוד תקין ועשייה של הדברים שאנחנו אוהבים. כל סוג של תנועה, ריקוד או טיול רגלי יכולים לענות על הצורך שלנו לזוז ולגרום לנו תחושה טובה וממלאת. הפעילות אינה חייבת להיות עצימה, לקחת זמן רב או להוות נטל. כמו כן, ניתן להתחיל גם אם מעולם לא ביצעתם אותה בעבר. ארגון הבריאות העולמי ממליץ על פעילות גופנית הכוללת פעילות אירובית פעמים בשבוע, ועוד פעמיים בשבוע 3 (הליכה, ריצה, אופניים, ריקוד) של של תרגילי כוח הכוללים תרגילים לחיזוק שרירים עם משקל הגוף או עם משקולות וגומיות התנגדות. בגיל המבוגר מומלץ לבצע תרגילים לשיפור ושימור שיווי משקל לפחות פעם בשבוע. דקות ביום, או ביצוע תרגילי גמישות ותנועה בבוקר 10 יציאה לטיול במשך הם דרך מצוינת לבצע פעילות גופנית ולשמור תפקוד בגיל המבוגר. ידוע שאנשים מאומנים סובלים מפחות בעיות בריאות ומשתקמים באופן מהיר יותר לאחר אשפוז או חבלה. ריקוד ניתן להתנועע בישיבה, בעמידה, לבד או יחד. ניתן לרקוד באופן מובנה או חופשי. להיזכר בריקודים מהעבר - ריקודי עם ישראלים, ריקודי פולקלור, ריקודים מארצות המוצא ועוד. ניתן להניע איברים מסוימים בתנועות חיקוי המאפשרות מעקב, למידה, קואורדינציה, סבלנות, התבוננות ואינטימיות.
36 תרגילים בישיבה: * במידה ואינכם מרגישים טוב או שאתם סובלים מסחרחורת או קוצר נשימה, עצרו ושבו לנוח מספר דקות. במידה ותחושה זו לא חולפת פנו לקבלת עזרה רפואית. תרגילים לחיזוק ושיווי משקל לפניכם מספר תרגילים עם כדור קוצים לעידוד תחושה בכפות הרגליים, הידיים ושיפור שיווי המשקל. הכדור מעודד הזרמת דם והגברת תחושה בשל הזיזים שעליו. בצעו את התרגילים ליד רהיט יציב. נסו להוסיף את התרגילים לשגרה היומית שלכם. שבו על כיסא יציב, תרגיל חימום: קומו ללא עזרת ידיים. במידת הצורך השתמשו בידיים לתמיכה. חזרו על התרגיל חמש פעמים. בגיל המבוגר ישנה חשיבות רבה לחיזוק שרירי הרגליים והישבן. ברגליים יחפות בישיבה או בעמידה לצד רהיט יציב. הניחו רגל אחת על כדור הקוצים וגלגלו אותו באיטיות לאורך כף הרגל הלוך וחזור. בצעו דקות. הניחו את 1-3 פעולה זו במשך שתי כפות הרגליים על הרצפה ובדקו האם אתם מרגישים הבדל ביניהן. לאחר מכן בצעו את התרגיל על כף הרגל השנייה. החזיקו את כדור הקוצים בעזרת שתי הידיים כאשר כף היד פתוחה וגלגלו אותו בצורת מעגלים קטנים בין כפות הידיים. לאחר מכן גלגלו את הכדור לאורך האמה ולאורך הירך הלוך וחזור. בצעו על 20 שתי הידיים. בצעו במשך שניות לכל רגל.
37 תרגילים בעמידה: עמדו על רגל אחת, את הרגל השנייה הניחו בעדינות על כדור הקוצים. גלגלו אותו לפנים, לאחור, ולצדדים. נסו לגלגל אותו סביב הרגל העומדת. שניות לכל רגל. 20 בצעו במשך עמדו ברגליים צמודות, או עקב בצד אגודל- סובבו את הכדור סביב הגוף חזרות לכל כיוון. ניתן לאתגר את 10 עצמכם על ידי עצימת העיניים תוך כדי התרגול. עמדו בפיסוק רחב. החזיקו את כדור הקוצים בידכם והעבירו מיד ליד בין . נסו ∞ הרגליים ליצירת הספרה להעביר תחילה מלפנים לאחור ולאחר מכן החליפו כיוון מאחור לפנים. (ללא כדור) עמדו ליד קיר או כיסא - עלו על קצות האצבעות ורדו. חזרו על התרגיל עשר פעמים.
38 מדיטציות בימים עמוסים באי ודאות, באתגרים עולמיים, לאומיים, קהילתיים ומשפחתיים, חשוב לשמור על איים של רוגע, שלוות הגוף והנפש, להתחבר לעצמנו ולתת לעצמנו מקום לנוח, לחשוב טוב, מקום של איזון ובריאות. מצאו לכם מקום שלו ונעים ובעזרת ההנחיות למדיטציה הקשיבו לגוף וללב. נשב בנוח, עם גב זקוף. נסרוק את הגוף - כלומר, נעביר את תשומת הלב לרגליים. נרגיש אותן נוגעות בקרקע. נרגיש את התחושות השונות ברגליים. נעביר את תשומת הלב לאגן. נרגיש את התחושות באגן. נעביר את תשומת הלב לגב, ולתחושות בגב. נעביר את תשומת הלב לזרועות ועד כפות הידיים. כך נעבור על כל הגוף עד לקודקוד הראש. נתמקד נעביר את תשומת הלב לנשימה - בתנועה של הבטן שעולה ויורדת עם כל נשימה. שבכל שאיפה אנחנו מכניסים עכשיו נדמיין - לגוף יחד עם האוויר אור בהיר ומטהר ששוטף את כל הגוף מבפנים, ממלא אותו באור מרפא, ובכל נשיפה אנחנו נושפים החוצה את כל הדברים המיותרים – כל הדאגות, המחלות, הפחד וכדומה. אנחנו מדמיינים שכל הדברים שאנחנו רוצים להכניס פנימה נכנסים עם השאיפה בצורה של אור בהיר, וכל מה שאנחנו רוצים להוציא החוצה, יוצא החוצה עם כמו עשן כהה. הנשיפה אנחנו מכניסים לגוף אור שמסמל את כל מה שאנחנו רוצים להכניס פנימה – שקט, שלווה, בריאות, סבלנות, קבלה. אנחנו מוציאים מהגוף עשן כהה שמסמל את כל מה שאנחנו רוצים להוציא מהגוף – דאגה, פחד, כאב, נוקשות, התנגדות. נתרכז באור שנכנס ובעשן שיוצא, ונדע מה הוא מסמל באופן כללי – בכל שאיפה נגיד לעצמנו מה אנחנו מכניסים – למשל- שלווה, ובכל נשיפה נגיד לעצמנו מה אנחנו מוציאים – למשל – דאגה. מדיטציה להרגעת הגוף והתודעה
39 נסרוק את הגוף כלומר, נעביר את תשומת הלב לרגליים. נרגיש אותן נוגעות בקרקע. נרגיש את התחושות השונות ברגליים. נעביר את תשומת הלב לאגן. נרגיש את התחושות באגן. נעביר את תשומת הלב לגב, ולתחושות בגב. נעביר את תשומת הלב לזרועות ועד כפות הידיים. כך נעבור על כל הגוף עד לקודקוד הראש. נעביר את תשומת הלב לנשימה נתמקד בתנועה של הבטן שעולה ויורדת עם כל נשימה. נדמיין את כל הטוב שיש בנו במרכז הלב כמו נקודת אור – הנדיבות והסבלנות שלנו, האהבה והחמלה שלנו, החכמה והתובנות שלנו, הרצון הטוב והכישרונות שלנו – כל הטוב שבנו מתנקז לנקודת אור במרכז הלב. נדמיין את האור במרכז הלב מתחיל להתפשט החוצה וממלא את כל הגוף שלנו באור רך ונעים. האור ממשיך ומתפשט החוצה ונוגע בכל מי שנמצא בבית שלנו – האנשים, בעלי החיים השונים – ממשיך ומתרחב החוצה לבתים בשכונה שלנו - והלאה, לכל האזור – למדינה, למזרח התיכון עד שממלא את העולם כולו. וכשאנו מדמיינים את כל האור הנפלא שלנו מתפשט, מתרחב ומאיר את כולם ואת הכל, נקווה ונייחל שיפיץ אהבה, חמלה, בריאות וחכמה בכל מקום שיגיע אליו. מדיטציה להרחבת הלב לפעמים הדבר הכי טוב לעשות זה לעצור לרגע, לנשום ולהגיד תודה ❞
40
41 יציאה אל המרחב הסמוך לביתי ◆ צאו להליכה קצרה, מצאו ספסל קרוב ושבו עליו. ◆ נשמו את האוויר הצח. ◆ ברכו לשלום אדם אותו אתם פוגשים. ◆ התייחסו אל הגינה הפרטית שלכם או התבוננו לעומק בגינה של שכן. ציינו לעצמכם שלושה דברים שתפסו את תשומת לבכם במיוחד. ◆ נסו לעצב, לעשב, להשקות ולתכנן את הגינה על פי עונות השנה ומזג האוויר. חישבו - מה הייתם רוצים לשנות, לשתול או להוסיף? ◆ האם ניסיתם לגדל ירקות בעצמכם? תופתעו לגלות עד כמה זה פשוט. ◆ שבו במרפסת, הקשיבו לצלילים. נסו לבצע זאת בעיניים עצומות. מה אתם שומעים? האם הצלילים האלו נעימים? ◆ שבו בשמש – החשיפה לשמש מהווה את .D המקור העיקרי והחשוב ביותר לויטמין חשפו חלקים גדולים ככל האפשר בגוף דקות ביום. רצוי עד השעה 15-20 למשך כ .16:00 בבוקר ולאחר השעה 10 ◆ נסו, בזהירות, לחלוץ את הנעליים ולצעוד יחפים על גבי משטחים שונים. דשא, חצץ, אדמה- כל אלו משפרים את שיווי המשקל ומחברים אותנו ולו לכמה רגעים לאדמה ולסביבה בה אנו חיים. בנוסף לכל מה שאפשר לעשות בתוך הבית, ניתן וכדאי לצאת ולפעול בסביבה הקרובה אל הבית:
flippingbook.comRkJQdWJsaXNoZXIy NTQ4MDQ5